Forums Afdelingen Zoek Personal  
  Je bent niet ingelogd.

Begin Forum - Mh ryz accu aansluiten

   Topics
MF - TF - EF - UF
MeF - PF - BeF - CF
   Sales
   Brommers - Blok - Cilinder
   Overige Updates
FAQ - KB - Nieuws - Gallery
Links - Projecten
   Online Users
   Er zijn 68 users online.

Brommerforum.nl wordt gehost door:
Zeke Internet Services
  Begin Forum - Topic #69826 - Mh ryz accu aansluiten
Pagina 1 van 5
Spring naar pagina: 1, 2, 3, 4, 5Volgende pagina >
Dit topic is 1960 keer bekeken. Log in om te kunnen reageren op dit onderwerp.

Mhryzfazant 10-2-2021 20:33 Print topicpost
Posts: 34
Beste forumleden,
Na lang gezocht te hebben naar informatie vraag ik toch maar jullie hulp. Ik ben momenteel bezig met het opknappen van mijn mh ryz uit 2005,heb de kappen en frame opnieuw gespoten en alles weer inelkaar gezet, nu was ik alleen nog niet tevreden met mijn hele dashboard en ik had een crosskap aangeschaft dus het dashboard is nu sws te groot, dus ik wou nu graag een digitale koso km teller met indicatie lampjes en de hele mikmak, het probleem is alleen dat alles op mijn brommer op ac (wisselspanning) is aangesloten en de teller moet op gelijkspanning dus ik dacht dan kan ik er meschien een accu in bouwen, nu had ik een beetje rondgezocht en na wat zoeken las ik dat mensen wel eens de + aansluiten op de gele draad aansluiting van spannings regelaar met een diode ertussen, vervolgens de + naar het kontaktslot en de - naar het frame. Nu was mijn vraag is hier meschien een duidelijkere uitleg van hoe ik dit netjes kan doen met welke diode, en moet er nog een gelijkrichter tussen? Zijn er mesch van zoiets schema, s? Echter heb ik wel een mooie plek voor mijn accu en is mijn spannings regelaar hier geschikt voor of kan ik beter een 5 polige aanschaffe? alvast bedankt! Hier nog een schema van de situatie nu

Dit bericht is gewijzigd door Mhryzfazant op 10-2-2021 om 20:40 uur.
 

pangolopalanga - Forum en Nieuws Moderator 10-2-2021 22:51 Print reply

Posts: 7764
Je kan perfect gelijkstroom hebben zonder batterij. De batterij dient enkel om stroom te hebben als de motor niet draait.
Een diode is de eenvoudigste gelijkrichter. Dan heb je direct gelijkspanning.
Eventueel kan je een condensator gebruiken om de bufferfunctie over te nemen van de batterij.
 
Rust in pieces
Mhryzfazant 11-2-2021 6:59 Print reply
Posts: 34
Quote:
Oorspronkelijk gepost door: pangolopalanga
Je kan perfect gelijkstroom hebben zonder batterij. De batterij dient enkel om stroom te hebben als de motor niet draait.
Een diode is de eenvoudigste gelijkrichter. Dan heb je direct gelijkspanning.
Eventueel kan je een condensator gebruiken om de bufferfunctie over te nemen van de batterij.


Super! Dan hoef ik dus helemaal geen accu aan te sluiten dan hoef ik alleen ergens stroom vandaan te halen mesch ergens uit de spanningsregelaar voor de vervanger van de + en daar die diode en condensator op te zetten? Of moet ik die diode en condensator op de gele ontstekings draad zetten voor de spanningsregelaar? En weet je meschien welke diode en condensator ik dan nodig heb? Ik heb hier eventueel een installatie schema van de teller
 
pangolopalanga - Forum en Nieuws Moderator 11-2-2021 21:51 Print reply

Posts: 7764
Zo kan je het doen :

https://gprcamp.com/...hp?t=54&start=20

Component 3 = spanningsregelaar
Component 4 = diode + zekering
Component 5 = batterij of 10000 microfarad elco
 
Rust in pieces
Mhryzfazant 12-2-2021 8:36 Print reply
Posts: 34
Quote:
Oorspronkelijk gepost door: pangolopalanga
Zo kan je het doen :

https://gprcamp.com/...hp?t=54&start=20

Component 3 = spanningsregelaar
Component 4 = diode + zekering
Component 5 = batterij of 10000 microfarad elco



Oke bedankt voor de hele duidelijke uitleg! Dus als ik het goed begrijp

Pak ik een draad uit de spannings regelaar voor de knipperlichten, maak ik hier een aftap draad aan zoals in schema die naar een diode en zekering gaat van daaruit 1 naar kontaktslot en 1 naar een batterij/accu/microfarad elco en hier vanuit heb ik stroom voor de teller, de accu laad op deze manier zonder dat er stroom naar grootlicht en lampen gaan, alleen het knipperlicht werkt dan mesch ook op de accu of microfarad (wat toch weinig stroom vreet en niet erg is)
 
pangolopalanga - Forum en Nieuws Moderator 12-2-2021 11:05 Print reply

Posts: 7764
Ik ben even aan het zoeken geweest in jouw schema.
Je knipperrelais is volgens mij niet bruikbaar, tenzij je aan de nog vrije plaats gelijkspanning hebt, en dan is je probleem direct opgelost. De aansluitingen op je knipperrelais zijn : voeding van schakelaar, aarde, knipper links, knipper rechts. En dan is er nog een vrije plaats.
Als het bovenstaande niet lukt zul je zeker component 3 en 4 moeten aanschaffen (spanningsregelaar en diode). Vreemd genoeg zit er geen spanningsregeling op je lichten.
 
Rust in pieces
Mhryzfazant 12-2-2021 13:17 Print reply
Posts: 34
Quote:
Oorspronkelijk gepost door: pangolopalanga
Ik ben even aan het zoeken geweest in jouw schema.
Je knipperrelais is volgens mij niet bruikbaar, tenzij je aan de nog vrije plaats gelijkspanning hebt, en dan is je probleem direct opgelost. De aansluitingen op je knipperrelais zijn : voeding van schakelaar, aarde, knipper links, knipper rechts. En dan is er nog een vrije plaats.
Als het bovenstaande niet lukt zul je zeker component 3 en 4 moeten aanschaffen (spanningsregelaar en diode). Vreemd genoeg zit er geen spanningsregeling op je lichten.
oke ik zal vanavond even kijken naar die extra aansluiting volgens mij zat daar geen draad en uitgang, en eventueel een aftakking maken vanaf de voeding van de schakelaar draad net na de uitgang van spanningsregelaar? Daar staat continu 9vac (stationair) op dan op de aftakking diode en naar accu?

 
pangolopalanga - Forum en Nieuws Moderator 12-2-2021 14:25 Print reply

Posts: 7764
Aan je knipperrelais tak je de gele draad af, je stopt er een spanningsregelaar tussen en een diode, en daar is je gelijkstroom.

Dan tak je na de diode af, en via een glaszekering ga je naar je batterij.

Je spanningsregelaar en batterij hebben ook een aarding nodig.

 
Rust in pieces
Mhryzfazant 12-2-2021 18:21 Print reply
Posts: 34
Quote:
Oorspronkelijk gepost door: pangolopalanga
Aan je knipperrelais tak je de gele draad af, je stopt er een spanningsregelaar tussen en een diode, en daar is je gelijkstroom.

Dan tak je na de diode af, en via een glaszekering ga je naar je batterij.

Je spanningsregelaar en batterij hebben ook een aarding nodig.




Oke volgens mij snap ik hem, heb hem even ingetekend



Ik had ook een drie polige diode gevonde doe ik er alleen zelf nog een zekering achter
https://www.bromfiet.../diode-3-weg-rx.html

En nog een 3 polige spanningsregelaar
https://www.bromfiet...-12v-universeel.html

Dus dan moet dat gaan zo? O en nog 1 vraag die aarde kan gewoon op het frame toch?


Dit bericht is gewijzigd door Mhryzfazant op 12-2-2021 om 18:26 uur.
 
pangolopalanga - Forum en Nieuws Moderator 12-2-2021 18:34 Print reply

Posts: 7764
Sorry ik heb toch nog eens het plan bekeken en ik snap het nu...je spanningsregelaar (+knipperrelais) is een volwaardige spanningsregelaar en er hoeft dus geen extra spanningsregelaar bij...je kan van de gele draad direct richting diode.
 
Rust in pieces
Mhryzfazant 12-2-2021 19:05 Print reply
Posts: 34
Quote:
Oorspronkelijk gepost door: pangolopalanga
Sorry ik heb toch nog eens het plan bekeken en ik snap het nu...je spanningsregelaar (+knipperrelais) is een volwaardige spanningsregelaar en er hoeft dus geen extra spanningsregelaar bij...je kan van de gele draad direct richting diode.


Oke haha heb hem verbeterd dus dit word hem dan? En de aard van accu kan wel gewoon op frame?


 
pangolopalanga - Forum en Nieuws Moderator 12-2-2021 19:15 Print reply

Posts: 7764
Je Koso hang je best niet direct aan de batterij, maar achter de zekering.
Ik snap dat je langs je contactslot wil, zodanig dat je Koso teller niet aan blijft staan maar dat gaat niet zo...je hebt daar enkel wisselspanning. Dat kan je wel regelen met een relais.
 
Rust in pieces
Mhryzfazant 12-2-2021 20:04 Print reply
Posts: 34
Quote:
Oorspronkelijk gepost door: pangolopalanga
Je Koso hang je best niet direct aan de batterij, maar achter de zekering.
Ik snap dat je langs je contactslot wil, zodanig dat je Koso teller niet aan blijft staan maar dat gaat niet zo...je hebt daar enkel wisselspanning. Dat kan je wel regelen met een relais.


Oke dat wist ik niet uhm.. Dus dan een relais uit de diode met geel uit contactslot aftakken als 86 (ingang stuurstroom) alleen de min weet ik even niet dan de + uit de diode als 30 en dan een draad uit 87 naar de teller? Sorry als ik niet veel ervan weet, wil het graag leren dit is allemaal een leerproject voor me.
 
pangolopalanga - Forum en Nieuws Moderator 13-2-2021 0:09 Print reply

Posts: 7764


Na wat verder puzzelen tot deze oplossing gekomen.
Aftakken na contactslot : op oranje draad.

Dit bericht is gewijzigd door pangolopalanga op 13-2-2021 om 0:13 uur.
 
Rust in pieces
Rob777 13-2-2021 0:47 Print reply

Posts: 840
Quote:
Oorspronkelijk gepost door: Mhryzfazant
[...]


Oke dat wist ik niet uhm.. Dus dan een relais uit de diode met geel uit contactslot aftakken als 86 (ingang stuurstroom) alleen de min weet ik even niet dan de + uit de diode als 30 en dan een draad uit 87 naar de teller? Sorry als ik niet veel ervan weet, wil het graag leren dit is allemaal een leerproject voor me.


Ik snap er sowieso geen reet van.
Zelfs niet na 6 Karmeliet trappisten bier.
En dat zegt wat.
Snap heel de wereld dan but this is a mystery to me.
The game commences.
For the usual fee.

Dus.

Mooi man.
 
95% Of People Are Stupid, Good Job I'm In The Other 10%
pangolopalanga - Forum en Nieuws Moderator 13-2-2021 10:59 Print reply

Posts: 7764
Quote:
Oorspronkelijk gepost door: Rob777
[...]


Ik snap er sowieso geen reet van.
Zelfs niet na 6 Karmeliet trappisten bier.
En dat zegt wat.
Snap heel de wereld dan but this is a mystery to me.
The game commences.
For the usual fee.

Dus.

Mooi man.


Ik vind dat dus mooi, de simpelste oplossing...en het werkt zelfs zonder batterij...kostprijs een draadje, een diode en een beetje soldeersel.


Quote:
Oorspronkelijk gepost door: Mhryzfazant

Oke dus dan hoeft er geen relais tussen? Of moet ik de diode als relais zien?




Dat heb ik opgelost door een geschakelde draad te nemen, nl. de oranje in plaats van de gele.

 
Rust in pieces

Dit topic is 1960 keer bekeken. Log in om te kunnen reageren op dit onderwerp.
Pagina 1 van 5
Spring naar pagina: 1, 2, 3, 4, 5Volgende pagina >
 
Copyright © 2000 - 2016 - All rights reserved