Forums Afdelingen Zoek Personal  
  Je bent niet ingelogd.

Elektronica Forum - Elektrische scooter batterijen als opslag voor zonnepanelen

   Topics
MF - TF - EF - UF
MeF - PF - BeF - CF
   Sales
   Brommers - Blok - Cilinder
   Overige Updates
FAQ - KB - Nieuws - Gallery
Links - Projecten
   Online Users
   Er zijn 66 users online.

Brommerforum.nl wordt gehost door:
Zeke Internet Services
  Elektronica Forum - Topic #69819 - Elektrische scooter batterijen als ...
Pagina 1 van 3
Spring naar pagina: 1, 2, 3Volgende pagina >
Dit topic is 989 keer bekeken. Log in om te kunnen reageren op dit onderwerp.

pangolopalanga - Forum en Nieuws Moderator 24-1-2021 15:02 Print topicpost

Posts: 7764
Vele scooter batterijen zijn 48V.
Hier eentje van 58Ah voor 78 euro :
https://nl.aliexpres...005001316820830.html

Dat is goed voor bijna 3KWh. Deze batterijen zou ik met de lader kunnen opladen als de zon schijnt, want ik heb zonnepanelen.

Nu ben ik aan het nadenken of ik deze batterijen kan gebruiken op eenzelfde manier als zonnepanelen...die leveren ook gelijkstroom en worden via een transformer naar netspanning gebracht...

Iemand nuttige bedenkingen/aanbevelingen voor transformer enz.?




 
Rust in pieces

jan w. 50 24-1-2021 17:19 Print reply

Posts: 630
Je wilt graag van 48 volt dc naar 220 ac ?

Volgens mij heb je dan een gemodificeerde
Co sienes nodig. Ik heb er één zien staan die
70000 watt kan leveren
 
Bc. schadebakken . say no to camshafts
kiris 24-1-2021 17:36 Print reply

Posts: 353
de specificaties uit sjina moet je wel met een korreltje zout nemen, vaak klopt er van de prestaties helemaal niks.

waarvoor wil je het precies gaan gebruiken?

er zijn veel omvormers, van goedkoop prul tot peperduur superspul.
hangt af van hoe "zuiver" het uitgangssignaal is.

ik heb er ooit voor werk een gehad van 12v naar 220 voor meetapparatuur die was paar duizend euro. had ook een simpele voor "camping" gebruik die was net 100 euro. maar als je daar datalogger apparatuur aan ging hangen dan was de meting eigenlijk niks meer waard. tv kijken of koffie zetten ging wel goed



Dit bericht is gewijzigd door kiris op 24-1-2021 om 17:41 uur.
 
jan w. 50 24-1-2021 17:50 Print reply

Posts: 630
Als ik opslag capaciteit voor stoom van mijn eigen zonnepanelen wil maken.
Dan had ik een vorkheftruck accu in de schuur gezet. Dan kun je er lang van putten voor die leeg is

De accu van een heftruck. Zit ook ergens tussen de 48 een 60 volt.

Ik heb een oude yale heftruck gehad.
Van het Amerikaanse leger. Die gaf 56 volt


Dit bericht is gewijzigd door jan w. 50 op 24-1-2021 om 18:22 uur.
 
Bc. schadebakken . say no to camshafts
kiris 24-1-2021 17:51 Print reply

Posts: 353
ja dat verschil is er ook nog, van hoever je de accu kan ontladen.
daarvoor is tractie accu zoals van heftruck wel beter ja, dat scheelt echt een heleboel.
 
pangolopalanga - Forum en Nieuws Moderator 24-1-2021 19:32 Print reply

Posts: 7764
Ik had ondertussen zoiets gevonden voor 100 euro :
https://nl.aliexpres...005001851383384.html
5000W...

Quote:
Oorspronkelijk gepost door: jan w. 50
Volgens mij heb je dan een gemodificeerde
Co sienes nodig. Ik heb er één zien staan die
70000 watt kan leveren


70kW...zoveel verbruik je toch niet met een gezin...3500kWh per jaar...met 70kW ben je er op 50h.

Quote:
Oorspronkelijk gepost door: kiris
de specificaties uit sjina moet je wel met een korreltje zout nemen, vaak klopt er van de prestaties helemaal niks.

waarvoor wil je het precies gaan gebruiken?

er zijn veel omvormers, van goedkoop prul tot peperduur superspul.
hangt af van hoe "zuiver" het uitgangssignaal is.

ik heb er ooit voor werk een gehad van 12v naar 220 voor meetapparatuur die was paar duizend euro. had ook een simpele voor "camping" gebruik die was net 100 euro. maar als je daar datalogger apparatuur aan ging hangen dan was de meting eigenlijk niks meer waard. tv kijken of koffie zetten ging wel goed






De bedoeling zou zijn de stroom in de batterijen te verbruiken in huis 's avonds...
Helemaal ideaal had geweest dat een zonnepaneleninstallatie een buffer (batterij) zou hebben...nu is het net zelf de buffer.
Ik vraag me ook af of zo'n inverter gemaakt is om stroom op je huisinstallatie te zetten...ik twijfel een beetje of dat werkt.

Quote:
Oorspronkelijk gepost door: jan w. 50
Als ik opslag capaciteit voor stoom van mijn eigen zonnepanelen wil maken.
Dan had ik een vorkheftruck accu in de schuur gezet. Dan kun je er lang van putten voor die leeg is

De accu van een heftruck. Zit ook ergens tussen de 48 een 60 volt.

Ik heb een oude yale heftruck gehad.
Van het Amerikaanse leger. Die gaf 56 volt



Goed idee, maar bestaan er inverters voor dat voltage ?



 
Rust in pieces
jan w. 50 24-1-2021 19:56 Print reply

Posts: 630
Die heftruck was van bwj 1965 had een ouderwetse lood accu. Als de accu gezond was geweest. Had je 60 volt moeten meten.

Als je een gezin hebt met op groeiende kinderen. Kun je hier beter niet aan beginnen
Als bij jou op de boven verdieping er nog 2 zitten. Die de lampen.tv.computer aan hebben staan.dan ben je met een uur of 3-4 al klaar.

Ben je alleen of met zijn tweeën. Een je past je een beetje aan. Dan hun je 8 uur een langer op de accu teren

De omvormer. Die van goede kwaliteit is.
Haal je niet bij aliexpres voor 20 of 100 euro. Ik zou kijken voor iets waar garantie achter staat


Dit bericht is gewijzigd door jan w. 50 op 24-1-2021 om 20:10 uur.
 
Bc. schadebakken . say no to camshafts
pangolopalanga - Forum en Nieuws Moderator 24-1-2021 20:05 Print reply

Posts: 7764
Wat gebruik je als inverter ?
En zet je de hoofdschakelaar af bij overschakelen want dan heb je stroomonderbrekingen ?
 
Rust in pieces
kiris 24-1-2021 20:11 Print reply

Posts: 353
een huis trekt wel kneiter veel stroom.
ik had vroeger altijd het plan mn eigen huis van noodstroom te voorzien met een dikke dieselaggregaat, dat ie automatisch aangaat als de netstroom uitvalt. maar uiteindelijk nooit aan begonnen.
en hier in noorwegen is het duur, hier moet je voor elk stroomdraadje al de electricien laten komen omdat het verboden is om zelf aan de elektra te zitten.

de brandweer en bejaardenhuis hier tegenover hebben wel noodstroom, als de stroom uitvalt hoor je de turbos van de dieselaggregaat echt fluiten als die starten.
 
jan w. 50 24-1-2021 20:13 Print reply

Posts: 630
Zo veel verstand heb ik niet van elektra
Ik had het gewoon hand matig gedaan.
Bij mij maakt dat ook niet uit ik kan het net aan elkaar draaien zo als ik zelf wil

Als je dit verhaal. Écht automatische wil.
Door een erkent elektra monteur. Ben je over de 10 duizend euro kwijt.

Dit bericht is gewijzigd door jan w. 50 op 24-1-2021 om 20:25 uur.
 
Bc. schadebakken . say no to camshafts
jan w. 50 24-1-2021 21:26 Print reply

Posts: 630
Quote:
Oorspronkelijk gepost door: pangolopalanga
Wat gebruik je als inverter ?
En zet je de hoofdschakelaar af bij overschakelen want dan heb je stroomonderbrekingen ?


Dat licht aan het aantal zonnepanelen je op je dak hebt liggen. 40 volt per paneel dacht ik.

Hoe je automatisch die switch moet maken
Van het netwerk naar de accu. Weet ik niet

Die is zonder een piek of een dal in de stroom toe voer bijna niet te maken.

Kiris had het al over een diesel aggeraat
Het kan maar zo zijn dat eerst de lamp uitgaat. Een dan start de aggeraat.

Dit bericht is gewijzigd door jan w. 50 op 24-1-2021 om 21:41 uur.

Dit bericht is gewijzigd door jan w. 50 op 24-1-2021 om 21:53 uur.
 
Bc. schadebakken . say no to camshafts
Rob777 25-1-2021 0:39 Print reply

Posts: 840
Ik zou goede brandmelders nemen en er rekening mee houden dat bij brand je verzekering je een dikke middelvinger geeft.
Systemen daarvoor zijn er plenty maar niet voor niks prijzig.
Als t voor 500 eu zou kunnen zouden er al goedkopere aanbieders zijn.

https://www.installa...546423463.1611531052

Dit bericht is gewijzigd door Rob777 op 25-1-2021 om 0:40 uur.
 
95% Of People Are Stupid, Good Job I'm In The Other 10%
pangolopalanga - Forum en Nieuws Moderator 25-1-2021 1:27 Print reply

Posts: 7764
Die systemen bevatten een regeling voor het laden en zijn instelbaar voor het opladen : je kan bvb. instellen op welke uren je de batterij wil ontladen.
Al die rommel kost geld.
Ik weet zelf wel wanneer de zon schijnt en wanneer ik oplaad.
Alleen nog een probleempje dat ik niet weet of het veilig op een 'live' net kan.
Op de meeste sites staat er gewoon aansluiten op switchboard waarmee volgens mij de zekeringenkast wordt bedoeld.

https://www.cleanene...olar-battery-storage

Dat een kant- en klaar systeem geld kost is gewoon plat geldgewin. In landen als India en Brazilië gaan ze snel de goedkoopste oplossing wel uitdokteren, wait and see.
 
Rust in pieces
jan w. 50 25-1-2021 7:43 Print reply

Posts: 630
Er moet een multi mode inveter. Tussen de meterkast een de opgeladen accu,batterij.

Die kan stroom toe voegen aan het net werk.
Zie ik in het schema 1. Van de link in je post

In het schema zitten de zonnepanelen op de de accu om ze op te laden een als buffer. Een dan pas naar het net werk.

De meeste zonnepanelen in nl .zitten rechtstreeks op het netwerk. Zonder buffer
Er tussen.

Hopelijk lezen ingenieurs van tesla niet mee
Een stel boertjes met een paar zonnepanelen een en vorkheftruck accu in de schuur.


Dit bericht is gewijzigd door jan w. 50 op 25-1-2021 om 7:53 uur.

Dit bericht is gewijzigd door jan w. 50 op 25-1-2021 om 9:10 uur.
 
Bc. schadebakken . say no to camshafts
Aprilia RX 50 2003 25-1-2021 9:11 Print reply

Posts: 6404
Als ik het zou maken zou ik het volgende doen:

- Hele dag met de zonnepanelen de accu's opladen en de hele dag vanuit die accu's het huis van spanning voorzien.
- Een relais inbouwen die aangestuurd wordt door een spanningsmeting op je accu. Zodra je accu's aan de onderkant van hun spanning komen (dus leeg raken) schakelt het relais je hele huis dan over op de netstroom.

Ik denk dat ik de koelkast/vriezer en de modem dan wel via een rechtstreekse draad vanuit de meterkast liet lopen.
- De koelkast/vriezer omdat die niet altijd automatisch weer bij komen na een spanningsuitval (die je creëert door omschakelen, je gaat immers door 0). Die kan dan nare verassingen geven na verloop van tijd . Tenzij je er heilig van overtuigd bent dat die het wel gewoon weer oppakken natuurlijk.
- Modem hetzelfde verhaal en trekt tevens bijna geen stroom.

Edit: Nadeel is wel dat al je apparatuur zonder accu (TV, PC, verlichting etc) ook heel even uit en direct weer aan gaan.

Je kunt overwegen om een keer op een donkere dag (zijn er nu nog) je opgenomen vermogen vanaf zons ondergang tot zonsopkomst te meten en een accu te kopen die groter is dan dat. Kun je bijna van het net af.

Kies je vervolgens een accu met dezelfde spanning als je zonnepanelen zou hij zelfs tussen de zonnepanelen en je spanningswisselaar moeten kunnen.

Dit bericht is gewijzigd door Aprilia RX 50 2003 op 25-1-2021 om 9:16 uur.
 
Voor alle AM6 onderdelen en AM6 revisies. PB. www.erwinvanputten.com
pangolopalanga - Forum en Nieuws Moderator 25-1-2021 17:35 Print reply

Posts: 7764
Zonnepanelen geven tot 600V dacht ik...
Je wil ook zo weinig mogelijk omzettingen, want elke omzetting gaat gepaard met verlies...dus je wil de kleinste batterij mogelijk ook om deze reden.
Ik denk dat ik iets van 15kWh moet hebben aan accucapaciteit...dus 5 scooterbatterijen, die ik 's avonds terug ontlaad.
Laden kan aan gewone stopcontacten...ontladen is nog niet uitbestudeerd door mij.

 
Rust in pieces

Dit topic is 989 keer bekeken. Log in om te kunnen reageren op dit onderwerp.
Pagina 1 van 3
Spring naar pagina: 1, 2, 3Volgende pagina >
 
Copyright © 2000 - 2016 - All rights reserved