Forums Afdelingen Zoek Personal  
  Je bent niet ingelogd.

Begin Forum - am6 kickstart werkt niet (er zitten wel tandjes op ;) )

   Topics
MF - TF - EF - UF
MeF - PF - BeF - CF
   Sales
   Brommers - Blok - Cilinder
   Overige Updates
FAQ - KB - Nieuws - Gallery
Links - Projecten
   Online Users
   Er zijn 166 users online.

Brommerforum.nl wordt gehost door:
Zeke Internet Services
  Begin Forum - Topic #69701 - am6 kickstart werkt niet (er zitten...
Pagina 1 van 1
Spring naar pagina: 1
Dit topic is 220 keer bekeken. Log in om te kunnen reageren op dit onderwerp.

Rick7743 25-3-2020 21:36 Print topicpost
Posts: 5
Goedendag,

Onlangs heb ik een brommer gekocht met een am6 blok. Dit betreft een motorhispania ryz van het bouwjaar 2005 (het bouwjaar ben ik niet 100% zeker van). Leuk projectje om op te gaan knappen, en hier ben ik in de avonduurtjes ook mee begonnen.

Nu heb ik best wel een technische basis, en kan logisch redeneren dus ik ben begonnen met een blokrevisie zodat deze in ieder geval goed zou zijn. Dit heb ik gedaan met behulp van een tutorial online, en heb alles goed nagekeken hoe het gemonteerd moest worden, zodat het blok niet 3 maal uit elkaar zou hoeven voordat deze zou gaan werken.

Echter...

Het begon al met een kickstartveer die niet goed was, ik heb nog geen ervaring gehad met het reviseren van een am6 blok, en achteraf bleek de kickstartveer niet meer goed te zijn. Hierdoor stond de kickstart op ten duur zo ver opgespannen dat deze niet meer kon bewegen en heb ik het blok opnieuw gedemonteerd en een nieuwe kickstartveer gemonteerd.

En zowaar, de kickstart functioneerde zoals het hoorde en deze veerde ook weer terug, perfect dacht ik....

Nu was het vandaag mooi weer, dus ik wilde gaan proberen om de brommer lopend te krijgen, en heb het blok gevuld met de vloeistoffen en alle aanhangdelen van het blok gemonteerd (carburateur, ontsteking enz.)

Ik heb toen geprobeerd de brommer te starten (zonder dat de benzineslang aangesloten was, omdat ik eerst wilde kijken of alles in het blok goed functioneerde en de remmen waren ook nog niet gemonteerd, dus het zekere voor het onzekere.) maar toen kwam het probleem...

Het vliegwiel draaide zonder problemen rond als ik deze met de hand draaide, en daarbij bewoog ook de zuiger op en neer. Het achterwiel met de ketting was ook al gemonteerd. Ik probeerde een keer op de kickstart te duwen, en de brommer schoot vooruit terwijl ik de koppeling ingedrukt had. Dit vond ik al raar, want bij mijn andere brommers kon dit wel, maar daar dacht ik nog niet te veel over na omdat ik dacht dat de koppeling nog afgesteld moest worden, en heb de brommer geprobeerd in zijn vrij te starten.

Hierbij kon ik de kickstart zonder problemen naar beneden drukken, maar ging de krukas niet rond. Hierdoor heb ik geprobeerd de koppeling losser te draaien, en opeens slaat de kickstart dan volledig vast. Hierbij zit deze zo vast dat deze niet meer ingetrapt kon worden en als ik de koppeling inhield kon ik de kickstart wel weer omlaag, maar bewoog de krukas nog steeds niet.

Het aanlopen van de brommer gaf hetzelfde resultaat.

Hierna heb ik ook geprobeerd de krukas weer te draaien aan het vliegwiel, maar ook deze staat nu vast.

Zelf denk ik dat het probleem ergens aan de koppelingszijde van de motor moet zitten, maar ik zou graag willen weten wat de mensen op dit forum erover zouden denken.

Ook zou ik zeer graag willen weten hoe de kickstart van een am6 brommer precies werkt, welke tandwielen precies worden aangedreven hierdoor.

Dit is een vrij lang bericht, maar ik wilde graag zo veel mogelijk informatie geven zodat jullie precies weten wat er aan de hand was.

Ook staat het bericht op dit deel van het forum omdat ik een nieuw geregistreerd lid ben, dus dat moest verplicht.

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Mvg,

Rick
 

ThijmenB 26-3-2020 17:24 Print reply

Posts: 56
AM6 kun je niet aankicken als je de in de koppeling knijpt. Om de een of andere reden vonden ze het een goed idee om de kickstart op de koppeling te laten werken. Als je dus de kickstart trapt met koppeling in dan gebeurt er niks. Je kan heb dan ook alleen in zn vrij kickstarten. Toen ik nog op mijn brommertje reed zat de koppeling altijd een beetje vast als ik lang niet gereden had. Vaak moest ik hem dan gewoon even aanduwen in zn vrij en dan kwam de boel weer los en kon ik kicken. Hopelijk heb je hier wat aan.
 
Rick7743 26-3-2020 18:11 Print reply
Posts: 5
Oke, dit wist ik niet bedankt, nu staat alleen mijn krukas nog vast om de een of andere reden, terwijl deze voorheen wel soepel draaide.
Iemand enig idee hoe dit zou kunnen komen?

Mvg,

Rick
 
Rick7743 29-3-2020 12:56 Print reply
Posts: 5
Uiteindelijk heb ik het probleem gevonden.

Heel dom van mij eigenlijk. Uiteindelijk bleek dat de zuigerveer verkeerd geïnstalleerd was. Dit heb ik in een te grote haast gedaan en omdat ik vaker een cilinder installeer, ben ik vergeten om te kijken of in deze zuiger ook een puntje stond waar het gat tussen de zuigerveer moest komen (bij auto's is dit niet altijd het geval). Ik heb hem alleen in elkaar gezet dat dat gat niet aan de onder- of bovenkant zou zitten, zodat deze niet in de cilinderwand zou gaan slijten mocht deze gaan kantelen als de zuiger koud is. Dit zorgde ervoor dat de zuigerveer uiteindelijk een keer achter een poort bleef hangen, en de motor dus muurvast stond.

De cilinder en zuiger zijn geïnspecteerd en hier waren geen beschadigingen aan, ook aan de poorten was geen schade. De zuigerveer zelf had wel een lichte beschadiging, dus deze is gerepareerd.

Het blok zit nu weer terug in elkaar en draait soepel.

Ik beschouw dit maar weer als een leermomentje...

Bedankt voor het meedenken in ieder geval, nu kan ik weer verder met het in orde maken van de brommer.

Mvg,

Rick
 

Dit topic is 220 keer bekeken. Log in om te kunnen reageren op dit onderwerp.
Pagina 1 van 1
Spring naar pagina: 1
 
Copyright © 2000 - 2016 - All rights reserved