Forums Afdelingen Zoek Personal  
  Je bent niet ingelogd.

Technical Forum - monteren gaskabel tomos voor dummies

   Topics
MF - TF - EF - UF
MeF - PF - BeF - CF
   Sales
   Brommers - Blok - Cilinder
   Overige Updates
FAQ - KB - Nieuws - Gallery
Links - Projecten
   Online Users
   Er zijn 107 users online.

Brommerforum.nl wordt gehost door:
Zeke Internet Services
  Technical Forum - Topic #23732 - monteren gaskabel tomos voor dummie...
Pagina 1 van 1
Spring naar pagina: 1
Dit topic is 15454 keer bekeken. Log in om te kunnen reageren op dit onderwerp.

geelplaatje 5-11-2004 21:09 Print topicpost
Posts: 10
Als newbie zit ik met het volgende probleem met mijn tomos "standaard". Van de week bij het gasgeven, trok ik de gaskabel uit het handsvat. Ik heb geprobeerd om de oude kabel weer vast te zetten, maar hij was onderhand zo rot, dat ie alleen maar verder afbrak.
Nu heb ik vanmiddag bij de fietsen/brommer handelaar een nieuwe gaskabel (incl. buiten mantel) gehaald. Echter, ik heb geen idee hoe ik deze kabel gemakkelijk kan monteren.

Zoekend hier op het forum kon ik haast nietst vinden over een Tomos, laat staan het repareren ervan.
Wie o wie kan deze newbie met twee linker handen uitleggen hoe die te werk moet gaan? Er moet zeker een trucje zijn om de kabel te bevestigen zonder de hele brommer te hoeven slopen, toch?

• Geelplaatje •
 

Ariej 5-11-2004 21:41 Print reply

Posts: 3685
eeeuh kabel in schuif vastmaken, tonnetje om andere eind van je gaskabel vastmaken en weer in je handvat zetten en rijden maar
 
murphy's law: altijd de steeksleutel verkeertesom vastpakken
honda_2takt_power 5-11-2004 21:45 Print reply

Posts: 6744
ooit als es gedaan bij een tomos de carb zit echt klote
 
regels zijn er om grenzen aan te geven, en grenzen zijn er om verlegd te worden.
Ariej 5-11-2004 21:46 Print reply

Posts: 3685
neuh valt wel mee hoor...12 dellie bedoel je?
 
murphy's law: altijd de steeksleutel verkeertesom vastpakken
Almer 5-11-2004 21:46 Print reply

Posts: 3325
je moet gewoon even kijken waar je oude kabel langsloopt en daar ook de nieuwe langs laten lopen. Je had beter alleen een binnenkabel kunnen kopen, dat is veel makkelijker omdat je dan niet de hele kabel opnieuw hoeft te monteren.

 
Nothing sounds better than a screaming 2-stroke;)
bram-hercules 5-11-2004 21:47 Print reply

Posts: 317
en niet vergeten om eerst wat vet om de binnenkabel heen te doen. 4w40 ed werken ook, maar die blijven minder lang zitten, dus dat moet je vaker doen, ik zelf heb er vet over, en loopt als een zonnetje (bij de gas schuif doe ik nooit vet). als je geen vet er over doet moet je na paar weken weer vervangen.
suc6, verder werkt tomos toch zelfde als alle andere brommers? eerst binnenkabel helemaal er uit trekken, dan buitenkabel, dan nieuwe en oude naast elkaar leggen en zo de goede lengte bepalen( neem iets ruimer), mocht tekort zijn kun je buitenkabel nog iets inkorten. dan schroefjes openmaken waar kabel normaal het blok ingaat, en even goed onthouden hoe je het uit elkaar haalt, dan binnen kabel er in vast maken en alle troep er weer in terug, (in omgekeerde volgorde). Dan als laatste de kabel aan het handvat maken en even afstellen met de stelschroef.
 
***als je een probleem niet kan oplossen, vul het dan op met pur*** ---soms voel ik mij zo`n noob---###Woei, ik rijd binnenkort op een schakelskoeter####
richard3 5-11-2004 22:27 Print reply

Posts: 5198
mijn gas kabel gaat niet uit zich zelf terug wie helpt mij ??
 
op naar de grote brommers
geelplaatje 5-11-2004 23:28 Print reply
Posts: 10
Dank voor jullie snelle reacties. Ik ga zeker morgen bij daglicht jullie tips uitproberen. Maar... ik begrijp het niet helemaal (ben niet technisch), want ik moet het handsvat eerst helemaal van mijn stuur afschuiven voordat ik de kabel erin kan bevestigen, dus hoe los ik dat weer op met te veel draad als ik de boel weer terugschuif op mijn stuur? (als jij het nog snapt, dan snap ik het niet meer )
Ik vervang gelijk de buitenmantel want die is ook niet meer zo goed (veel scheuren en barsten in plastic omhulsel).

Verders, ik zou niet zo gauw vet in de buitenmantel smeren. In ieder geval doe ik dat niet met mijn auto's (ja een volwassene op een brommer -- erg he? ) De meeste kabels van tegenwoordig hebben een teflonlaagje erin zitten en dat lost vaak op bij het gebruik van vetproducten.

? Geelplaatje ?
 
derbi-rianne 5-11-2004 23:34 Print reply

Posts: 2099
je moet tog gewoon de kabeltje helemaal verwijderen, eerst natuurlijk kijken hoe het zat, dan moet je tog de buitenkabel en de binnenkabel tegelijkertijd monteren, door eerst bij de carb goed te doen en dan bij gashendel nippel in te doen dat was het tog gewoon...
 
JCG 6-11-2004 3:30 Print reply
Posts: 1531
Quote:
Oorspronkelijk gepost door: geelplaatjeVerders, ik zou niet zo gauw vet in de buitenmantel smeren. In ieder geval doe ik dat niet met mijn auto's (ja een volwassene op een brommer -- erg he? ) De meeste kabels van tegenwoordig hebben een teflonlaagje erin zitten en dat lost vaak op bij het gebruik van vetproducten.

? Geelplaatje ?


brommers lopen vaak achter kwa techniek, dus zal waarschijnlijk nog geen teflon voering hebben
 
It stinks and is giving you a headache it must be a diesel
RiejuSprinter 6-11-2004 11:26 Print reply

Posts: 341
mijn gaskabel was laaatst ook geknapt op mijn tomos. Ik leg wel even duidelijk 2 variatnen uit. Want je hebt een tomos waar de carb onder het frame zit of naast het frame.
Als je carb onder het frame zit: Dan moet je het blok verwijderen door d.m.v de 3 bouten en schroeven door het blok het frame in los halen. Dan de ketting los halen door dat kettingveertje eraf te halen. Dan de paar elektriciteits draadjes loshalen. Dan de boven kant van de carb losschroeven. Dan zie je meteen hoe hij erin moet. Doe je de nieuwe gaskabel erin. Dan blok erweer op etc. Dan als je een los tonnetje hebt op het eind vastschroeven. (en misschien solderen heb ik wel anders heb je kans dat hij erineens afschiet en daar wordt je ook niet blij van als je net 20 km van huis bent).
Nu bij de carb naast het frame. Daar moet je alleen de carb los halen zonder iets van het frame af te halen(alleen rechterzijkap dan). En dan gewoon hetzelfde herhalen.

SUCCES ermee
 
TomosRaging 6-11-2004 13:34 Print reply

Posts: 647
idd gewoon eerst montoren bij je cab.....daar zit ook een stel schroefje...waarmee je dus loze ruimte op kan vullen bij een te lange gaskabel.

als dat vast zit haal je je gashendel eraf...Heb je er ook een nieuw tonnetje gekregen? (dat is een heel klein tonnetje met een gaatje erin, waar je een stukje gaskabel moet doen, en dan met een schroefje die gaskabel moet klemmen). Dan kijk je hoeveel ruimtje ongeveer nodig hebt...dan knip je je kabel tot zover af, en dan maak je het tonnetje vast, Doe het gerust wat ruim, want te veel draad=niet erg, maar te weinig dan ken je em weggooien! Als ie dan vast zit...en je moet eerst een halve slag draaie voordat ie pas gasgeeft, dan draai je bij je gashendel en/of bij je caberateur dat schroefje uit...zodat je buitenkabel weg word gedrukt, en de binnenkabel strakker komt te staan.

zo moet et lukken zou ik zeggen?
 
Paradijs, waar het gras groen is en geen rollerbanken :D
bastiaans 6-11-2004 16:20 Print reply

Posts: 105
(handige harry modus aan)

je kan ook het stukje gaskabel dat nog uit je carb hangt met een tonnetje(die ook bij je remme zit)vastmaken aan je nieuwe gaskabel, works for me

(handige harry modus uit)
 
Bassie ,luister goed...we zijn op zoek naar het geheime pakje van de geheime opdrachtgever...
geelplaatje 6-11-2004 22:46 Print reply
Posts: 10
Oke, vanmiddag dan eindelijk een poging gewaagd om het simpele klusje te klaren. Gelukkig had ik dus zo'n tomos waarbij je na het verwijderen van de rechter kap zo bij de carb kon
Na een beetje piel werk, had ik de nieuwe kabel weer op zijn plek zitten (incl. nieuwe buitenmantel). Gelijk maar de kabel afgeknipt op het punt waarvan ik dacht dat het goed zou zijn, maar helaas had ik dus verkeerd opgemeten. Kom ik 2 cm tekort Wel geeft ie nu super gas, maar om nou met slippende banden bij een stoplicht stil te proberen staan is ook geen succes.
Dus ik met een rotgang net voor 16:00u weer naar de fietsen/brommer toko gegaan. Dit keer maar gelijk naar de werkplaats gegaan om een binnenkabel te scoren. Wist die vent mij te vertellen dat er voor een tomos gewoon kant en klare kabels zijn die je zonder af te meten gelijk kunt monteren (dus tonnetjes aan beide uiteinden). Ik weet nu wat ik morgen weer bij daglicht kan gaan doen. Als ie maar in ieder geval maandag ochtend weer werkt, ben ik tevreden.

? Geelplaatje ?
 
Touchdown 6-11-2004 23:58 Print reply
Posts: 117
dus: volgende keer eerst ff vragen voor je iets koopt
 
geelplaatje 7-11-2004 16:41 Print reply
Posts: 10
@ touchdown: Uiteraard had ik in eerste instantie ook om een gaskabel voor een tomos gevraagd, maar toen bij de kassa dame / eigenaresse van de toko.

Dus vanmiddag lekker genoten van het zonnetje en geprutst aan de tomos. Het vervangen van een gaskabel met een kant-en-klare versie was inderdaad een simpel klusje. Binnen een uur had ik de kabel vervangen en waar nodig de boel doorgesmeerd. Zo zie je maar, zelfs met twee linker handen kom je nog een heel eind

? Geelplaatje ?
 

Dit topic is 15454 keer bekeken. Log in om te kunnen reageren op dit onderwerp.
Pagina 1 van 1
Spring naar pagina: 1
 
Copyright © 2000 - 2016 - All rights reserved