Brommerforum.nl - Print: Reply


Deze reply is gepost in de afdeling Pro Forum in het onderwerp 'turbo' (ID 14202).
De reply is geschreven door Lawrence (UserID 2260) op 16-3-2005 13:02.

had op scooterforum een stukkie getypt in een topic over turbos, vond t wel zo sociaal om t hier ook te posten :P





tsja drukvulling..
los genomen wat je gebruikt om de inlaatlucht te comprimeren zijn er een paar problemen die je tegen kan komen, of die iig vaak genoemd worden
-carb afstelling
-membraan zou problemen geven
-mengsel onder druk zou voor sluiten van uitlaatpoort uit uitlaat verdwijnen
-te hoge compressie
-pompverliezen

* De carburateur kan een verkeerd mengsel afgeven bij een hogere inlaatdruk dan de atmosferische. De drukverhouding in de venturie ten opzichte van die in de vlotterkamer klopt niet meer. De vlotterkamer kan niet zomaar onder dezelfde druk worden gezet als de inlaatlucht, deze zou via de overloop weglopen, en zo voor een lagere druk zorgen in de vlotterkamer.
Dit probleem van verkeerd mengsel door dit drukverschil is een heel eind op te lossen door de complete carburateur ook onder druk te zetten. Dit principe is wel vaker te zien op verschillende auto?s (ff googelen op carb enclosure)

Of en hoe de carburateur perfect af te stellen is weet ik niet, maar je kan iig een eind in de richting komen


* Het membraan zou ook roet in het eten gooien als een 2takt geblazen wordt gemaakt. Ben ik het niet mee eens. Immers, een membraan werkt door drukverschillen aan beide zijdes. Pas je drukvulling toe, dan gaat de hele motor op een hogere druk werken.
Het maakt dus niet uit of je in de inlaat 0 bar overdruk en in je carter 1 bar overdruk hebt, of in je inlaat 1 bar overdruk, en in je carter 2 bar.
Je membraan blijft niet open staan. Stel dat dit wel zou gebeuren.. mooi meegenomen, stroomt er extra mengsel je carter in :P

* Natuurlijk gebeurt bij een geblazen 2t hetzelfde als bij een atmosferische 2t, je mengsel verdwijnt gedeeltelijk de uitlaatpoort in. De oplossing hiervan bij een normale 2t is natuurlijk een van de functies die een goede uitlaat vervuld, een op het juiste moment leveren van een positieve puls aan de uitlaatpoort.

Een snelle 2takt motor is gemaakt om snel te kunnen 'ademen'. Snelle cilinders zijn daarom zo gemaakt om bij lage drukverschillen snel een zo groot mogelijke volumestroom te kunnen krijgen. Hoe hoger het werktoerental, hoe sneller er 'geademd' moet worden, hoe groter de poorten.

Ditzelfde is ook te zien in 4takt motoren. De inlaatkleppen zijn vaak groter dan de uitlaatkleppen. Waarom? Omdat er bij de inlaatslag een maximaal drukverschil zou kunnen zijn van gedeeltelijk vacu?m(in cilinder) tot atmosferische druk (in de inlaat), terwijl bij de uitlaat dit drukverschil veel groter kan zijn, er heerst nog een druk in de cilinder als gevolg van de verbrande gassen, en deze worden vervolgens tijdens de uitlaatslag ook nog eens de cilinder uitgeperst.

Een geblazen 2t heeft zou hierdoor een lagere uitlaatpoorttiming nodig hebben dan een ongeblazen 2t. Je hebt een hogere einddruk (de druk in de cil na de verbranding net voordat de uitlaatpoort opent) dan normaal, waardoor de cil relatief sneller leeg zal stromen. Een kleiner poortoppervlak voldoet dus.
Door de kleinere uitlaatpoort zal je sowieso minder mengsel in de uitlaat verliezen.
Wat het toepassen van drukvulling heeft op de benodigde spoelpoorttimingen en blowdown periode weet ik zo ook niet, dat moet nog uitgezocht worden.

De uitlaat zelf zal zonder verdere aanpassing ook onder hogere druk gaan werken, immers je hebt een tailpipe die is afgestemd op de volumestroom die er doorheen moet en de druk die in de uitlaat moet achterblijven voor de pulswerking.
Ga je de volumestroom plotseling verhogen, door drukvulling, dan zal de tailpipe relatief meer weerstand geven, resulterend in een uitlaat die onder een hogere druk werkt. In hoeverre de pulswerking hierdoor be?nvloed wordt weet k nog niet.
Een ideale uitlaat geeft door een sterkere(door drukvulling) beginpuls (openen van uitlaatpoort) en sterkere pulswerking, zowel voor de positieve al negatieve pulsen. Als de uitlaat onder hogere druk gaat werken wordt het drukverschil waardoor de pulsen goed werken niet hoger. Theoretisch, als de temperatuur in de pijp hetzelfde zou blijven (NOT) blijft de werking ongeveer gelijk, alleen zal de negatieve(zuig) puls bij zeer sterke drukvulling best wel eens boven de atmosferische druk uit kunnen komen. Echt een probleem zou dit niet zijn, immers is de inlaatdruk hoger, maar wenselijk is het niet.

Een uitlaat voor drukvulling hoeft dus niet zo hard aan een cilinder te zuigen, Een belangrijke functie van de huidige snelle pijpen. Een uitlaat voor een geblazen 2t hoeft dus voor het grootste deel alleen snel de uitlaatgassen af te voeren (door drukverschil, of misschien een vrij korte diffuser die bijna direct een negatieve puls terug naar de cilinder stuurt om alleen de uitlaatgassen weg te zuigen), en vooral een zo sterk mogelijke positieve puls te leveren, om verspilling van vers mengsel zoveel mogelijk tegen te gaan.

* Dan blijft er nog het verhaal over van een te hoge compressie door drukvulling. Dit is natuurlijk op te lossen door OF de compressieverhouding te verlagen tot onder detonatie niveau, OF klopvastere brandstoffen te gebruiken.



Snelle 2takten zijn gewoon volledig ontwikkeld om op atmosferische druk te werken. Ze zouden met gemak op drukvulling kunnen lopen, maar dan moeten ze hier 'opnieuw' voor ontwikkeld worden. Een net zo hoog 'tunings niveau' als normale 2takten zal nooit gehaald worden, omdat geen echte toepassing voor is dan bijna alleen hobby, in tegenstelling tot de racerij. Verder is een snelle 2takt zonder drukvulling al moeilijk heel te houden, laat staan met, als de interne temperaturen en drukken nog hoger worden.


Ik ga binnenkort het een en ander met drukvulling experimenteren, ben zelf erg benieuwd naar de resultaten.



Copyright © 2000 - 2016 - All rights reserved