Brommerforum.nl - Print: Reply


Deze reply is gepost in de afdeling Begin Forum in het onderwerp 'leren schakelen zonder brommer' (ID 69782).
De reply is geschreven door Brommerdude2004 (UserID 27101) op 17-10-2020 21:56.

Quote:
Oorspronkelijk gepost door: kiris
opzich is het niks om je druk over te maken.

de versnellingsbak van een schakelbrommer is heel stevig, die gaan eigenlijk alleen kapot als er te weinig olie in zit en soms als er veel te veel vermogen op komt, maar niet door het schakelen.


wat een beetje ingewikkeld kan zijn in het begin is de koppeling gebruiken. het inknijpen van de koppelingshendel is simpel, gewoon in 1 keer knijpen net als je fietsrem.

het loslaten van de koppelingshendel dat is wat oefenwerk, omdat dat geleidelijk moet als je wil wegrijden of lage snelheid hebt.
dus niet in 1 keer loslaten zoals je fietsrem, maar langzaam tot je voelt dat er wat begint te bewegen. dat heet de koppeling laten opkomen.

het allerbelangrijkste is dat als je beweegt en dat wil stoppen, je gewoon de koppelingshendel inknijpt.

in het begin is het dus eigenlijk gewoon oefenen met wegrijden in de 1e versnelling.

dus koppeling inknijpen, brommer starten, schakelpedaal naar beneden duwen, en langzaam de koppelingshendel stukje bij beetje verder loslaten tot je voelt dat de brommer wil bewegen. dan knijp je de hendel weer helemaal in, en probeer je het nog een paar keer.
zo voel je precies wanneer de koppeling verbinding maakt.
daarna kun je op het moment dat de koppeling verbinding maakt een klein beetje gas geven tot de brommer begint te rollen, en dan knijp je de koppeling weer in en stop je met gasgeven.

zo voel je na een paar keer precies wat er gebeurt, je hoeft dus niet meteen weg te rijden en te gaan schakelen, dat komt daarna wel.

als je dan goed aanvoelt hoever je de koppelingshendel moet loslaten tot de brommer gaat bewegen, en hoe je rustig een klein beetje gas kunt geven om in beweging te komen dan kun je de koppeling helemaal los laten en in de 1e versnelling proberen te rijden. wil je stoppen dan knijp je gewoon de koppelingshendel weer in en laat je het gas los.

het is een kwestie van oefenen, iedereen kan het leren maar zonder brommer is het eigenlijk niet te oefenen.
belangrijk is blijven nadenken over wat er gebeurt, alles rustig doen, en onthouden dat je altijd kunt stoppen door de koppeling in te knijpen.

verkopers vinden het eigenlijk nooit erg om iemand te laten zien hoe het werkt.

wat mischien ook kan helpen is als je vader of moeder een auto heeft en je kan laten zien wat er gebeurt als je de koppeling langzaam of snel laat opkomen en als je de koppeling weer indrukt als je rijd.

komt allemaal wel goed hoor



hier is nog een filmpje waar je mischien wat aan hebt om te zien wat er zoal gebeurt.

how to shift



Dit bericht is gewijzigd door kiris op 17-10-2020 om 18:32 uur.



Dankjewel voor deze zeer uitgebreide uitleg: ik zal deze zeker toepassen.



Copyright © 2000 - 2016 - All rights reserved