Brommerforum.nl - Print: Reply


Deze reply is gepost in de afdeling Begin Forum in het onderwerp 'Yamaha TZR 50 reageert niet meer' (ID 69442).
De reply is geschreven door joriswilmsen (UserID 19820) op 13-4-2018 9:33.

Je kan inderdaad wat Pangolopalanga zegt het eerste even naar beschadigde/ongeisoleerde draden zoeken. Dit is vaak vrij lastig te zien maar op plekken zoals rond het balhoofd of waar de kabelboom een bochtje om het frame maakt komt dit het meeste voor.

Als je een multimeter hebt kan je de accu ook even doormeten. Je probeert hem aan te duwen en dat lukt niet. Als je dan met startkabels probeert zal het ook niet gaan en wordt het alleen geforceerd.

Je kan ook al veel aan je accu zien als je hem er even uithaalt.
Een kapotte accu is vaak of heel dik of ingedeukt aan de zijkanten. Mocht dat niet het geval zijn kun je even met een multimeter de spanning meten. als deze lager is dan 11 volt kun je hem eigenlijk meteen weggooien. Tussen de 11 - 12 volt kun je hem nog proberen op te laden. Als hij tussen de 12.5 - 14.5 volt is dan is de spanning goed.
Als dit goed is kun je de startspanning nog meten. Je monteert de accu zoals het hoort en verbind de multimeter met de plus en de min pool.
Dan ga je starten en kijk je hoever de spanning zakt als je start. Als deze spanning lager is dan 10 volt is je accu hoogstwaarschijnlijk toch defect.

Mocht de accu niet defect zijn dan kun je nog proberen om de startrelais los te koppelen. De relais en startmotor doen dan niet meer volledig mee in het systeem. Als je hem dan aanduwt en hij start wel dan weet je dat het in dat gedeelte van de kabelboom zit.

Even opletten! Ik weet niet precies hoe de startrelais aan de accu gekoppeld is. Als dit d.m.v. een stekker is prima, loskoppelen. Als dit rechtstreeks geschroefd is, loskoppelen en opletten dat er geen + kabel tegen het frame komt. Doordat je - kabel nog aangesloten is komen er vonken en maak je eigenlijk kortsluiting. Je kan ook de accu even volledig loskoppelen.

Hopelijk is het een beetje duidelijk.




Dit bericht is gewijzigd door joriswilmsen op 13-4-2018 om 9:37 uur.


Copyright © 2000 - 2016 - All rights reserved