Brommerforum.nl - Print: FAQ artikel


FAQ artikel: 'Elektronisch begrenzen Suzuki TSX'
Geschreven door Floris-tsx (UserID 19694)
Geplaatst op 17-1-2011 18:05

Heb zelf heel lang gezocht naar een manier om de TSX te begrenzen, omdat de bekende begrenzers (euro etc.) niet werken op deze brommer. Denk ook dat er genoeg TSX-rijders zijn op BF en daarbuiten die wat kunnen hebben aan dit artikel.

Hier een manier om de tsx (of andere brommers/scooters) elektronisch te begrenzen:

Nodig:Koop bij de betere elektronicazaak een elektrolytische condensator. Ook wel elco genoemd. Dit zijn een soort mini-penlites met twee stokkies eraan. Een korte (-) en een lange (+).

Wat de bedoeling van dit ding is om de verbinding tussen je grondplaat en bobine te verstoren, waardoor je brommer minder hard gaat lopen.

Je kunt de elco's in verschillende waarden kopen. Deze waarde heet microfarad. Die gaan van 1.1 tot waardes die je niet nodig gaat hebben. Ze kosten zo rond de 60 eurocent per stuk, dus wat dat betreft is het een goedkope begrenzer. Voor de 80cc zou ik een 2.2 en 3.3 kopen. Dat zijn al flinke begrenzers.

Voor de rest heb je nog een schakelaar nodig die niet al te veel opvalt; goed weg te werken is. Ook nog een stekkertje om een kabel aan massa te kunnen leggen en een aanhangstekker. Dat is zo'n ding waarbij je de bijkomende draad naast de hoofddraad legt in een soort klein mesje, dat samenknijp en dat ze dan op die manier verbonden zijn.
Je kunt van de hoofddraad ook een stuk isolatie afsnijden (ergens halverwege), daar tin op gooien en de bijkomende kabel er gewoon op solderen en later met tape isoleren. Er zijn talloze mogelijkheden, maar dat weet je zelf ook wel.

Uit de 50cc tsx ontsteking komt ��n draad die je voor de begrenzer inbouwen nodig hebt. Die is rood-zwart. (die noemen we voor het gemak 'A') Gaat direct door naar je primaire wikkeling van je bobine. Daaraan maak je nu een draad (B) op bovengenoemde manier. Isoleer dit. Nu maak je aan B de pluspool (langste stokkie) van de elco. De - van de elco maak je aan je schakelaar. Het enige open contact van je schakelaar verbind je meteen draad (c) die je naar massa legt.
Je schakelt nu dus een verstoring in door de kring compleet te maken met die stoorzender. Het is dus ook van belang dat je een aan-uit schakelaar hebt en geen pulsschakelaar. Dan werkt je begrenzer niet zoals het hoort.

Dit hele zooitje werk je een beetje mooi weg. Nu heb je gewoon een eurobegrenzer

Het effect wat dit heeft is verschillend. Ik heb geen ervaring met 80cc, maar ik heb een 2.2 op mijn 50snel en gianelli (= 70km/u). Met begrenzer erop rij ik ong. 40. Je zult dus een beetje moeten experimenteren.

Zal je max een euro of 4-5 kosten

Niet te lang met de soldeerbout tegen de elco. Hij kan hierdoor kapot gaan en dan als startonderbreker gaan fungeren.

Succes!

Schemaatje:Copyright © 2000 - 2016 - All rights reserved