Brommerforum.nl wordt gehost door: |
 |
|
|
Geplaatst door: kenny77 - 23-9-2011 22:59 uur | Gesubmit door: ikkejw | Bron: Depers.nl
De scooter is vogelvrij verklaard. Nederland heeft genoeg van de stank- en geluidsoverlast. Het kabinet komt vanaf 1 januari met strengere maatregelen.
Rustig fiets je door de stad, je kijkt een beetje om je heen en snuift de herfstlucht op. TUUT TUUT, jjjjeng. Ruw word je uit je meditatieve fietstocht gerukt door een scooter die rakelings langs je scheurt; je in onbalans en frustratie achter latend.
Het is een scène die zich in elke willekeurige stad in Nederland kan afspelen. In Amsterdam hebben ze het helemaal gehad met het plastic ros. Ongeveer een jaar geleden kwam de website scooteroverlast.nl online, waar een petitie kan worden getekend tegen de overlast in Amsterdam. Na tien dagen stond de teller al op 3.843 handtekeningen. Daar is het niet bij gebleven.
Sinds dinsdag pakt de hoofdstad de scooteroverlast aan onder de noemer "Slowriders, rijden zonder boete". De politie controleert door middel van laserguns extra op snelheidsovertredingen en er zijn ook controles op helmplicht, rijbewijsbezit, door rood rijden en alcoholgebruik. In Amsterdam is een op de vijf verkeersslachtoffers brom- of snorfietser, terwijl slechts 2 procent van alle verplaatsingen in die stad gebeurt met scooters.
Het scooterprobleem beperkt zich niet tot Amsterdam. Overal in het land ergeren mensen zich aan de geluidsoverlast, stank en gevaarlijke verkeerssituaties die de scooters voortbrengen. Op de website van de Fietsersbond staan honderden berichten van mensen die de "scooterterreur" zat zijn. Van de Riet schrijft: "Ik woon in Eindhoven en ga iedere dag op de fiets naar mijn werk. Wat ik echt heel vervelend vind is de stank die scooters veroorzaken. Lekker gezond fietsen denk ik dan als ik vergast word door de zoveelste scooter." Maar zitten we ons niet een tikkeltje aan te stellen? Kom op nou, een beetje geluidsoverlast en wat stank. Daar doet de gemiddelde krijsende peuter niet voor onder. Echter, uit een recent onderzoek van Stichting Consument en Veiligheid blijkt dat het aantal scootergerelateerde ongelukken tussen 2005 en 2009 met 87 procent is toegenomen. Jaarlijks komen bijna 10.000 slachtoffers van een scooterongeval op de eerste hulp; de meesten tussen de 15 en 19 jaar oud.
Aanpak
Dat vraagt om actie. In Zwolle, waar één op de vijf mensen klaagt over overlast door scooters, kunnen jongeren vanaf maandag twee dagen lang gratis een elektrische scooter testen. Zwolle hoopt zo de verkoop van de stille en milieuvriendelijke tweewielers te stimuleren.
Heb je in Rotterdam last van scooters? Dan bel je het ASO-team. Sinds 2003 werken gemeente, politie en justitie samen aan het project Aanpak Scooter Overlast. Motoragenten van de verkeerspolitie sporen overtreders op en zijn bevoegd de trouwe tweewieler van de overlastgevende scooterrijder in beslag te nemen. De stad werkt ook aan een slooppremie voor scooters die op benzine rijden.
Ook minder grote steden voeren met hart en ziel strijd tegen de scooter. In Enschede worden sinds 2002 grootscheepse controles op scooters uitgevoerd waarbij - als er een bekeuring werd uitgedeeld - ook een brief aan de ouders van de scooterrijder werd gestuurd. Het project heeft de blitse naam "Scooteren, hou het cool" en bleek al snel een goede impact te hebben: in één jaar tijd is het aantal aanrijdingen met 30 procent gedaald. Zelfs het pittoreske Venray in Limburg heeft z'n eigen aanpak voor overlastgevende scooters.
Het scooterprobleem is inmiddels doorgedrongen tot in politiek Den Haag. Vorig jaar oktober kondigde minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) aan het probleem samen met minister Opstelten (Justitie en Veiligheid) "rijksbreed" aan te pakken. Een klein jaar verder lijkt het daar ook van te gaan komen. Opstelten kondigde aan dat per 1 januari 2012 de marges bij snelheidsovertredingen omlaag gaan. Nu word je op een snorfiets pas bekeurd vanaf 39 kilometer per uur, terwijl de maximaal toegestane snelheid 25 km/u is. Daarnaast komt er een overzicht met alle plaatselijke controles en de resultaten daarvan. Ook mogen gemeenten experimenteren met snorfietsen verplichten op de rijbaan te rijden.
Elektrisch
Mooi, die nieuwe aanpak, maar met extra snelheidscontroles en kleinere marges pak je de geluids- en stankoverlast niet aan. Hoe wil het ministerie dat gaan doen? Woordvoerster Elif Bagci wijst op een voorstel van de Europese Commissie waarin onder andere een aanscherping van de eisen aan de uitstoot wordt voorgesteld. "Over een jaar moet daar meer van bekend worden." Verder laat Bagci weten dat het ministerie begin oktober met plannen komt om de verkoop van de elektrische scooter te stimuleren. Maar ja, die hoor je weer niet aankomen.
|

Pagina 4 van 4
|
Log in om te kunnen replien op dit onderwerp. |
Log in om te kunnen replien op dit onderwerp. |
Pagina 4 van 4
|
|