Forums Afdelingen Zoek Personal  
  Je bent niet ingelogd.

FAQ artikel

   Topics
MF - TF - EF - UF
MeF - PF - BeF - CF
   Sales
   Brommers - Blok - Cilinder
   Overige Updates
FAQ - KB - Nieuws - Gallery
Links - Projecten
   Online Users
   Er zijn 336 users online.

Brommerforum.nl wordt gehost door:
Zeke Internet Services
  FAQ artikel: Tien punten om op te letten bij de koop van een MT/b/x.
Geschreven door Joost
Geplaatst op 12-7-01 12:17
Categorie Algemeen

Tien punten om op te letten bij de koop van een MT/b/x.
Je hebt de beslissing genomen om een mt te kopen en gaat kijken bij iemand ie er een te koop heeft. Maar waar moet je nauw op letten bij de aankoop?Als voorbeel neem ik in deze FAQ steeds een MT, je kan hiervoor ook MB/x, nsr en mtx invullen. Al deze brommers zijn groten deels gelijk.

Deze FAQ gaat er van uit dat je helemaal geen brommer kennis hebt en een helemaal goed brommer wil kopen. Wil je echter goedkope een brommer kopen dan moet je wat minder kieskurig zijn. Je moet dan zelf even kijken welke punten je het belangrijkst vind. Let er wel vooral op dat het blok zelf goed. Dus geen spelling op de krukas (vliegwiel voelen) en even kijken of alle blok bouten in het blok zitten. Een blok reviceren is namenlijk niet echt een beginners klus.

1. De staat van de brommer.
Het belangrijkste is de algehele indruk, is het een goed verzorgde brommer?
Als iemand veel werk in het onderhoud van z'n mt heeft gestoken kan je dat direct zien aan het uiterlijk van de brommer.

2. Frame.
Het frame is meestal wel in orde, kijk alleen even of er geen roest plekken op zitten. Ook moet je bij het rijden er op letten dat het frame recht is. Dit doe je door recht door te rijden en dan je handen van het stuur te halen.
De brommer moet dan gewoon recht door rijden en niet gaan wijken, is dit niet het geval dan is waarschijnlijk je frame of achter brug krom.
Ook kan het wel een voorkommen dat het stuur krom is, dat gebeurt namelijk snel bij het omvallen. Een nieuw stur kost als snel 100 piek dus let er wel even op.

3. Het Blok.
Met het blok wordt de versnellings bak en koppeling bedoelt. De cilinder die op het blok staat is onafhankelijk en moet apart worden bekeken, zie punt 4.
Als eerste moet je kijken of er sporen van olie lekkage is, dit is te zien door aan de onderkant van het blok te kijken of er natte olie zit. Meestal zit dit wel goed.
Daarna moet je kijken of er benzine sporen lopen van af de buisjes die uit de carburateur lopen, is dit het geval dan kan het zijn dat de vlotter carburateur niet lekker kan bewegen en regelmatig overloopt, dit moet je even na vragen aan de eigenaar.
De volgende stap is het testen van de versnellingen en de koppeling. Dit kan alleen door een stukje te gaan rijden. Start en geeft gas terwijl hij in de vrij staat, het toerental moet snel omhoog schieten en niet happeren. Let er ook op dat de mt in een moet keer starten. Knijp de koppeling in en schakel vervolgens naar de een, er mogen geen rare geluiden of schokken uit het blok kommen, is dit wel zo dan het zijn dat de koppeling niet volledig los komt.
Geef nu een beetje gas een laat de koppeling op kommen. Als het goed is rijd de mt nu soepel weg, rij rustig door de een heen en schakel naar de twee. Ook nu mogen er geen rare bij geluiden zijn, rij nu rustig door alle versnellingen heen en schakel weer in een keer terug naar de een.
Het belangrijkste is dat er geen rare geluiden uit het blok komen en dat de koppeling gelijkmatig pakt. Tijdens het rijden moet je er ook opletten dat de er geen rattelende geluiden uit het blok kommen in de buurt van de cilinder.
Dit hoor je het beste als de motor warm is en dan in de vrij even het gas open en dicht doet. Hoor je dan een getik of gerammel dan kan het zijn dat de big-end lager versleten is. Dit lager zit tussen de drijfstang en de kruk-as. Vervangen van dit lager kost zoveel geld dat een nieuwe (imitatie) kruk-as vaak het goedkoopst is. Twee andere lagers die gevoelig zijn voor sltijage zijn kruk-as lagers. Deze zitten tussen de kruk-as en het carter. Vooral bij 70cc cilinders slijten deze lagers snel. Om te controleren of deze lagers goed zijn kun je het vliegwiel (linker kapje van het blok schroefen) even op en neer proberen te bewegen, hier moet geen speling inzitten. Het vervangen van deze lagers is zeker geen klusje dat je als beginner wilt uitvoeren, het hele blok moet open en gereviseerd worden.

4. De clinder en Caburateur.
De cilinder en zuiger zijn altijd een moeilijk punt bij het kopen van een mt, de belangrijkste reden is dat ze gewoon heel erg snel slijten.
Kwaliteits merken als malossi en zeta gaan stukken langer mee dan de goedkope PW en Fast-arrows. Vraag dus altijd wat voor cilinder er onder zit. De enigste manier om de slijtage te testen is door er mee te rijden.
Het belangrijkste is dat de mt goed optrekt zonder met de koppeling te slippen en er mogen geen rammelende of tikkende geluiden uit de cilinder komen. Dit wijst vaak op versleten zuigerveren. Een cilinder is een relatief goedkoop onderdeel om te vervangen, het vervangen van een cilinder is ook niet al te veel werk.
Waar ook op moet worden gelet is, of er benzine of vettigheid bij de kop of voet pakking zit. Is dit het geval dan is waarschijnlijk de pakking lek en moet deze worden vervangen. Dit kost niet veel maar is wel even werk.
Bij de Caburateur is het vooral belangrijk dat de afstelling goed is, dit kun controlleren door de volgende stappen. Zet de brommer in de vrij, zet het aan en laat hem even op temp komen. Geeft heel even gas, de brommer moet snel in toeren kommen, dit noemt men de gas respons. Daar naar moet je het gas even langer vast houden tot dat de motor niet meer in toeren klimt. Hij mag nu niet stoteren.
Zet nu de mt in de een en rij rustig weg en geeft dan een een keer vol gas. Hij mag nu niet verzuipen, rij nu volgas in de een, hij mag niet gaan stotteren. Als dit allemaal goed is dan is de afstelling redelijk goed. Meestal is de afstelling niet perfect omdat het een heel langdraderig werkje is.
Ook mag het gas niet blijven hangen, controleer dat door de gas hendel naar de uiterste stand te draaien en vervolgens los te laten. Het gas moet nu gelijk met de gas hendel terug veren.

6. Wielen, achterbrug en ketting.
De wielen, op de wielen mag absoluut geen spelling zitten. Door de voor kan op te tillen en een slinger aan het wiel te geven kan je zien of er geen slag in zit.
Bij spaak wielen zijn kleine slagen er nog uit te spannen bij ster wielen niet.
Het achterwiel is moeilijker, de enigste manier om er achter te komen of het wiel recht is is er op te rijden en dan iemand anders het wiel te laten schouwen.
De wiel lagers, het voorwiel is meestal geen probleem, het achter wiel wel. Door de kracht van de ketting word namelijk de lagers in het wiel ongelijk matig belast en slijten ze zeer snel.
Door de mt recht te zetten is het mogelijk door het wiel van links naar rechts te 'wrikken' te voelen of er spelling op zit. Bij spelling voel je dat hij gemakkelijk een paar millimeters heen en weer 'tikt'. Je kunt nu ook direct de staat van de achterbrug controleren, als je met de hand de achter brug heen weer (links/rechts) kan bewegen is de hoofd lager van de achterbrug verrot.

Ook moet je er op letten dat de ketting niet over de achter brug slijt, als dit wel het geval is slijt de ketting namelijk snel en gaat de achterbrug kapot. Dit kan verholpen worden door een kunstof blokje op de achterbrug.
Kijk ook even naar de ketting zelf, deze moet goed gesmeerd zijn en niet versleten. Druk de kettingspanner naar beneden en kijk of de ketting niet al te slap staat. Is dit wel geval dan kan het zijn dat de ketting versleten is, versleten kettingen zijn namelijk moeilijk op te spannen.

7. De remmen.
Remmen moeten altijd goed werken. Controleer dit tijdens een proef ritje, bij goede remmen kun je zonder al te veel kracht te zetten een brommer van 50->0 brengen in ongeveer 10 meter.
Als je nog nooit op een mt hebt gereden is het lastig om de rem kracht in te schatten. Het is dan verstandig om in de eerste versnelling 5km/h te rijden en dan te remmen. Je moet dan gelijk stil staan.

8. Elektro en de banden.
Nieuwe banden kosten al snel 250 piek dus koop geen mt met kale banden. Banden wisselen is ook een zeer lastig karwij, vooral als je motor banden hebt. De verlichting, bij een goede onderhouden mt moet deze altijd functioneren. Wel kan het voorkomen dat alleen het groot licht het doet.
Dit komt omdat het stads licht heel snel door brand, dit is opzicht geen probleem. Doet de verlichting het helemaal niet, dan is waarschijnlijk de hele bedrading een rotzooi. Als beginnend sleutelaar wil je daar waarschijnlijk ook niet mee bezig houden.
Dus koopt geen mt waarvan de verlichting niet werkt.

9. De uitlaat.
Het wil nog wel eens voorkomen dat een uitlaat is doorgerot. Wat er dan gebeurt is dat door al dat roest de uitlaat zo verzwakt is dat hij scheurt. Dit komt veel voor, vooral bij mt uitlaten die niet verchroomed zijn. Een nieuwe standaar snel uitlaat kost zo'n 50 piek.

10. Algemene tips.
Koop een mt altijd bij een particulier, nooit bij een handelaar. Je betaalt dan namelijk altijd te veel. Betaal nooit de vraag prijs voor een mt, er kan altijd wel wat af.
Zoek gewoon een aantal makementjes (elke mt heeft wel wat) en ga pingelen.
Maak altijd een test rit, als de verkoper dit niet toestaat is er waarschijnlijk wat mis en moet je de mt niet kopen.
Neem als het kan altijd iemand mee die een mt heeft, of verstand heeft van auto/motor techniek. Dat kan een hoop ellende schelen.

a. De test rit
1. De brommer moet in een of twee keer starten, zonder choke. Choke is alleen nodig bij zeer lage temperatuuren (vorst).
2. Gas respons moet in de vrij goed zijn.
3. Schakelen moet soepel gaan.
4. De koppeling moet gelijkmatig aangrijpen.
5. Zonder met de koppeling te slippen moet er weg gereden kunnen worden.
6. Schakelen moet vloeiend gaan, geen horten en stoten.
7. Als de motor warm is mogen er geen rare geluiden uit komen.
8. De kop pakking mag niet lekken en de uitlaat moet 'gas dicht' zijn, dus alleen rook uit de uitlaat pot

Dat was het wel zo'n beetje, heb je nog ideeen, aanvullingen of commentaar op deze FAQ laat het me weten en dan verander ik het zo snel mogelijk. Ook is het meschien een goed idee om je eigen koop/verkoop ervaringen te posten.

mzl.

Pagina 1 van 2
Spring naar pagina: 1, 2Volgende pagina >
Log in om te kunnen replien op dit onderwerp.

SpeedYveS 13-7-01 Print reply
Posts: 1644
Leuke post, ik kan er niets op aanmerken.. het is mischien lastig om bepaalde dingen te controleren, mijn big end was helemaal verrot, heb ik dat ik hem kocht helemaal niets van gemerkt.
 
MB50TUNED 23-7-01 Print reply
Posts: 1054
kontroleer altijd of het frame nummer er duidelijk in staat en laat het bij de politie checken, dit kan je veel problemen besparen.
 
2 stroke, because one stroke isn\'t enough and four strokes waste two (many).
gran turismo 5-8-01 Print reply
Posts: 735
Een stuur van 100,-?
banden van 250,-?
Ik heb een hele goede kwaliteit cross stuur en die koste 30,-
En michelen banden zijn mischien zo duur maar een paar normale zeker niet.
 
Honda MT is gestolen, Maar heb nu een NSR! :)
Joost 10-8-01 Print reply
Posts: 1108
hmm, een voor band kost je 100 gulden en een achterband 150. Behalve als je van dat goedkope slape spul koopt van 60 piek. Maar ik ga er van uit dat honda rijders toch graag met goed spul rijden.

Vertel mij eens waar je cross-motor sturen voor 30 piek kan krijgen, dat kan namenlijk gewoon niet. Een fiets stuur is nog duurder.

Ik heb momenteel een cross-moter stuur van 75 piek en dat is de aller goedkoopste die ze hadden. Hij is van 5mm dik alu en bere sterk. Dus niet zo'n orgineel chromen dinkie die bij een keer omvallen krom is.

 
It is going to be a Endless summer...
Saknet 4-5-2002 Print reply

Posts: 10355
sorry hoor, maar er zijn toch een hoop punten waar ik van zeg dat klopt niet helemaal,
zoals de achterbrug lager, niet te vervangen?
dan vraag ik me af wat ik met een van mn ex MT's heb uitgespookt

en een versleten ketting is net zo goed op te spannen als een gewone, namelijk de moer van de achteras los en dan vrolijk aan die 2 moertjes 10 draaien.

Verder heb ik er een hekel aan dat als ik een MT heb en ik verkoop hem dat mensen die langskomen om te kijken /hem te willen kopen constant gaan zeiken over alle kleine dingetjes die ermee zijn waar ik vaak gewoon nog geen tijd/geld voor heb gehad. Alsof ik zelf niet weet wat er mis mee is, daar heb ik zelf dan nameljik ook al rekening mee gehouden met de prijs die ik ze noem.

Maar ja aan de andere hand je hebt idioten die voor een in de prak gereden MB 500 euro durven te vragen


En ik zou er al helemaal niet over kunnen als ze dan ook nog eens ff volgas in zn 1 een stukje gaan rijden en hem in zn vrij ff volgas houden. (niet dat hij dan sputterd ) Mijn arme lieve hondatje

En, toen ik mijn MT kocht zat er een half doorgerotte verroeste chrome uitlaat op. Die heeft er al weer 1500km opzitten dus dat valt nog wel mee, net als mijn achterwiel lager waar toen ik hem kocht mischien een mm speling op zat wat nog steeds hetzelfde is.

Toen ik mijn MT kocht, werkte mn voorlicht niet. De draadjes hingen gewoon los, de bedrading was geen warboel Nu werkt alleen mn kleine licht nog maar, dat is al een hele tijd zo, mn grote is doorgefikt.

Die MT was halfgaar toen ik m kocht maar na een middagje aandacht geven heeft ie er alweer 1500km opzitten zonder dat ik er verder aan heb hoeven sleutelen. 1500km plezier op een perfect rijdende brommer die 80 loopt voor maar 150 euro, oja, ik heb hem bij een handelaar weg

arme scooterrijdertjes, ik bedoel stel je voor dat je er 1 bent, rijd je op zon saai ding en dan heb je der nog huge veel meer voor betaald dan die MT die jou net inhaalde met een verschil van 20km/u terwijl je (ook) de 80 op de teller hebt staan.

Zo, dat was mijn commentaar hierop. no offense hoor

Dit bericht is gewijzigd door Saknet op 14-8-2009 om 2:36 uur.
 
het gros op bf lijkt te zijn ontsnapt uit een psychiatrische kliniek, maar leen is dat werkelijk.
Joost 4-5-2002 Print reply
Posts: 1108
No offence taken

Bart, je hebt ook wel een beetje gelijk dat het een beetje pietluttig is. Maar je moet goed begrijpen voor wie deze faq is geschreven. Ik heb deze faq geschreven voor mensen die nog nooit eerder een mt of mb in hun bezit hebben gehad en gewoon goede degelijke brommer willen kopen waar niet direct van alles aan mankeerd.

Mt's en mb's worden tegenwoordig voor zulks idioote bedragen verkocht dat het wel even verstandig is om een aantal dingen te checken. Een kameraad van mij heeft bijvoorbeeld zijn mt voor 750 euro verkocht aan een jochie van 16 die net genoeg geld had om een brommer tekopen. Die mt zag er van de buitenkant perfect uit maar het blok was super gaar. Het kruk-lager had meer oa. dan een 1/2mm speling en in het voor wiel zat een enorme slag. Dat gastje is dus zwaar genaait omdat hij zelf er niets van afwist en dat vind ik zwaar lullig. Door een beetje kritisch te zijn bij de koop kun je dat verkomen.

 
It is going to be a Endless summer...
Saknet 4-5-2002 Print reply

Posts: 10355
dat is idd zwaar lullig, blij dat mijn eerste MT 5 jaar bij familie in de schuur had gestaan
enkel de carb verstopt, was ff fixen en daar kon ik lekker ploffen. volgende dag had ik wel die (verroeste uitgedroogde) ketting in 2 maar dat boeit niet.

Tja, het zal dan wel alleen voor laat ik maar newbies zeggen zijn, gezien mensen die die dingen al weten dit waarschijnlijk toch niet gaan lezen

maar je mag er wel bijzetten dat als een MT goedkoop is dat de geintreseerde er dan bijna zeker van mag zijn dat hij meestal in ieder geval 1 lang sleutelwerkje eraan heeft.

Dit bericht is gewijzigd door Saknet op 14-8-2009 om 2:36 uur.
 
het gros op bf lijkt te zijn ontsnapt uit een psychiatrische kliniek, maar leen is dat werkelijk.
mtxtreme 3-2-03 Print reply
Posts: 1
Ik heb trouwens als newbie echt wel wat aan deze topic!
Ik ga van de week eens kijken voor een MTX
 
Martijn 4-2-03 Print reply
Posts: 10000
mooi daar is de faq voor gemaakt
 
aanschouw... *** http://www.brommerforum.nl/user/357 ***
SIWWN 4-2-03 Print reply
Posts: 7079
Wat ik ook wel een aandachtspunt waardvindt is de voorvok..

Als er oliesporen te zien zijn bij de keringen kunnen de keringen lek zijn of is de binnenpoot krom en de kering sus niet meer afsluit. niet dat het een duus geintje is maar toch.

En kijk of alle spaken nog in de wielen zitten en dat ze vast zitten.

Verder goeie fag
 
neo 4-2-03 Print reply
Posts: 2
heejz dit geld ook een beetje voor tsx denk ik zit niet erg veel verschil in dan kwa dingen waar je op moet letten, die wat ik ga halen haalt deze punten allemaal alleen verzuipt die met volgas optrekken uit stationair maar der zit een way te grote sproeier in dus das de oorzaak ik heb met wat handelen hem voor 150 euro weten te bemagtigen om half zeven vandaag ga ik hem ophalen!
 
robert 5-2-03 Print reply

Posts: 900
over die achterbrug, mijnes hebt wel speling maar heb wel nieuwe lagers? kunenn kopen. het zijn van die rubberen gevallen met een ijzeren koker erin.....zijn die juist?
 
Een frikandel en een jagermeister in de morgen, is een dag zonder zorgen.
Erik_N 5-2-03 Print reply

Posts: 5360
Wordt trouwens in dit artikel gezegd:

Quote:
De brommer moet dan gewoon recht door rijden en niet gaan wijken, is dit niet het geval dan is waarschijnlijk je frame of achter brug krom.
Ook kan het wel een voorkommen dat het stuur krom is, dat gebeurt namelijk snel bij het omvallen. Een nieuw stur kost als snel 100 piek dus let er wel even op.Maar in principe kan dat ook achteras zijn.


En op zich zou ik zeggen dingen als slechte wiellager en voorvork keeringen zouden misschien wel handig kunnen zijn, als je daarover begint geef je een te hoog reviceer kosten plaatje op, en ding je dus zooitje af. Reviceren van deze is niet moeilijk en vrij snel gedaan.
Je zou in ieder geval altijd iemand mee moeten nemen die er wat meer verstand van heeft.

Dat me broer ze mtx ging ophalen ging me vader met een of ander vaag ding tegen het blok staan (is om bij machines te kijk of lagers goed zijn enzo), zegt ie zo, ja, die bloklagers zijn gaar, zullen vervangen moeten worden, veel werk. En zo heeft ie alles opgenoemd wat mankeerde aan dat ding en er dus paar honderd gulden afgekregen, en zo heeft me broer 600 gulden betaald voor een complete mtx, die op zich wel reed, maar kwa uiterlijk niet super was, en verzekering van half jaar, wat ook 200 peik waar was. Ent blok was trouwens niet eens zo heel slecht, maar is wel gereviceerd..
 
Minderjarig? Minderjarig!? Als je 29 Februari geboren bent dan ben je minder jarig, maarvoorderest zijn we allemaal even vaak jarig ja!
barry 15-2-03 Print reply

Posts: 7387
goeie faq, alleen als je je stuur los laat en je brommer trekt naar links of rechts hoeft dit niet altijd te betekenen dat je frame/achterbrugv/voorvork scheef is

bij mij reed is altijd recht door totdat ik een keer het balhoofd heb aangedraait, en sinds dien trekt ie naar rechts als ik het stuur loslaat. en als ik het balhoofd aandraai wordt het frame niet opeens krom... dus dat hoeft niet persee een krom frame of achterbrug te hebben...

maar meestal wel
 
He?
fterbraak 17-3-2003 22:21 Print reply
Posts: 46
Vertel mij dan eens hoeveel geld je zou betalen voor een honda mt5 met NIEUWE
70 cc 45mm Zeta cilinder,
21 mm Mikuni carburateur,
nieuwe pakkingen,
Gianelli 70cc uitlaat
wiellagers achter,
38 tands tandwiel,
achterlicht-unit compleet(zelf gemaakt zeer mooi!),
knipperlichten(carbonlook),
accu+accuklemband,
voorlicht+rooster,
remlichtschakelaars,
kickstartpedaal,
zadelhoes rood,
kilometerteller van een mb,
kilometertellerkabel,
contactslot,
handvatten(rood),

 
barry 17-3-2003 22:32 Print reply

Posts: 7387
moeilijk te zeggen he zonder foto, iedereen kan er wat moois van lullen...

en de 1 geeft er meer voor dan de ander. maar dit is niet echt de juiste topic daarvoor...

zet hem op marktplaats en kijk wat ze bieden...
 
He?
Pistonpen Paultje 18-3-2003 0:00 Print reply

Posts: 8678
klinkt alsof er redelijk wat geld in zit, maar dit hoeft nix te zeggen, het frame moet goed zijn, het moterblok een beetje ok, beetje kompleet. en setup komt als laatste vind ik...
 
Daan Da Man 18-3-2003 0:32 Print reply
Posts: 2064
t enige wat ik heb aan te vullen = wielaslagers wisselen... das eng als er 1 het begeeft
 
Erik_N 18-3-2003 9:32 Print reply

Posts: 5360
Dat soort dingen verwissel ik altijd gelijk als ik een brom koop, zitten meestal namelijk nooit stofdichte in, en da wil ik wel
 
Minderjarig? Minderjarig!? Als je 29 Februari geboren bent dan ben je minder jarig, maarvoorderest zijn we allemaal even vaak jarig ja!
Apriliars105 28-3-2004 14:14 Print reply

Posts: 6111
Misschien kun je erin zetten wat een goede prijs is voor een MT die aan al die punten voldoet (en er ook nog redelijk uitziet)... Ik zit zelf te denken tussen de 350 en 500 euro...
 
As finishing touch, God created the Dutch
Marthin 28-3-2004 14:15 Print reply

Posts: 6164
Quote:
Oorspronkelijk gepost door: Apriliars105

Misschien kun je erin zetten wat een goede prijs is voor een MT die aan al die punten voldoet (en er ook nog redelijk uitziet)... Ik zit zelf te denken tussen de 350 en 500 euro...


dat is moeilijk te zeggen, als ie wel aan alle punten voldoet maar er giga lelijk uitziet.

dus dat moet je op gevoel doen.
 
Rive-MBX 2-1-2006 17:59 Print reply

Posts: 764
ff nog een tip erbij kijk vooral naar de framenr. want dat kan soms ook fout zitten vooral bij mbx en soms ook bij de andere
 
*zucht*
stivoman 2-1-2006 18:13 Print reply

Posts: 5353
goed FAQ voor beginners
 
4 rings rule them all
Anakin 3-7-2006 14:07 Print reply

Posts: 112
Top faq, ga van de week kijken bij een mooie mb.
Ik neem wel iemand mee die er meer verstand van heeft dan ik.
Kan nl niet eens normaal schakelen..
 
Honda MB rulezz.
o-G melvino 27-6-2007 22:53 Print reply
Posts: 383
ey kerel , een mooi en overzichtelijke faq man~!
het heeft me weer ook een stap verder geholpen en ben benieuwd of het allemaal gaat lukken met mijn aankoop.
 

Log in om te kunnen replien op dit onderwerp.
Pagina 1 van 2
Spring naar pagina: 1, 2Volgende pagina >

 
Copyright © 2000 - 2016 - All rights reserved